Mielikuvastin | Susanna Juselius

Valokuvien käyttö psykoterapiassa

Susanna Juselius

Valokuvia on mahdollista hyödyntää eri tavoin osana psykoterapiaa. Käynneillä voidaan  tutkia asiakkaan omia valokuvia elämän varrelta. Asiakas voi itse valokuvata terapian teemoihin liittyviä valokuvia psykoterapian aikana. Lisäksi käynneillä voidaan yhdessä valokuvata. Valokuvien käytön perusteena on se, tuntuvatko valokuvat asiakkaalle luontevalle tavalle työskennellä ja sopiiko valokuvien käyttö asiakkaan psykoterapian teemoihin ja tavoitteisiin. 

Valokuvat oman elämän varrelta

Omat valokuvat, esim. lapsuuskuvat, ovat kallisarvoisia ja virittävät muistia ja herättelevät tunteita psykoterapiassa. Perhealbumin valokuvista voi löytää uusia asioita, joihin ei ole kiinnittänyt aiemmin huomiota. Toisaalta valokuvien avulla voi saada vahvistusta omiin kokemuksiinsa. Tapaamisissa kuvista usein tutkitaan vuorovaikutusta kuvassa olevien ihmisten välillä tai sitä, miltä oma tunnetila kuvassa näyttää. Lapsuusvalokuvat voivat antaa keinon myös rakentaa aikuisen näkökulmasta suhdetta itseen lapsena. Esim. vahvistaa itsen arvostusta ja halua pitää itsestä huolta.

Psykoterapian aikana otetut valokuvat

Joskus käsiteltävänä olevaa teemaa voi olla mielekästä tutkia itse valokuvaamalla. Esimerkiksi omien arvojen ja oman mielekkään elämän työstämisessä valokuvat voivat tehdä konkreettisemmaksi sitä, mitä haluaa vahvistaa. Valokuvia voi käyttää myös tunteiden ja kokemusten havainnoinnin ja kuvaamisen keinona. Joskus voi olla vaikea sanallisesti ilmaista, mutta kuvalla voi paremmin tavoittaa vaikkapa oman olotilan.

Valokuvaus terapiakäynneillä

Terapiakäynneillä voidaan tehdä myös kuvia, joissa asiakas on kuvan päähenkilö ja terapeutti kameran takana. Tällainen valokuvaus voidaan suunnitella voimauttavan valokuvan näkökulmasta käsin tai tehdä vapaamuotoisemmin tueksi muulle psykoterapeuttiselle työskentelylle (esim. soveltaa korjaavaa mielikuvatyöskentelyä valokuvauksessa).

Terapeuttisessa  valokuvauksessa on ideana suunnitella ja tehdä yhdessä valokuvia, jotka tukevat terapian keskeisiä tavoitteita. Valokuvauksen suunnittelu ja toteuttaminen on yhteinen tutkimusmatka, jossa asiakkaan toiveet, tarpeet ja omannäköisyys ovat keskeiset prosessia ohjaavat tekijät.

Terapeuttisessa valokuvauksessa on erityisesti tarkoitus käsitellä suhdetta itseen. Kuvissa on tarkoitus tehdä näkyväksi sellaista, mitä asiakas haluaa vahvistaa. Teemana voi olla esim. itsearvostus, myötätunto itseä kohtaan, hyvinvointia tukevat itseä koskevat ajattelu- ja toimintamallit tai omien arvojen kirkastaminen. Terapeuttisessa valokuvauksessa voidaan työstää sitä, miten asiakas haluaa tulla nähdyksi ja erityisesti, miten hän haluaa nähdä itsensä ja katsoa itseään. Työskentelyssä harjoitellaan hyväksyvää, sallivaa ja myötätuntoista suhtautumista.

Scroll to Top